Yad Vashem onderscheiding voor echtpaar uit Panningen

Op 2 juni 2022 is de Yad Vashem-onderscheiding “Righteous Among the Nations”, ook wel de Nederlandse titel Rechtvaardige Onder de Volkeren, postuum toegekend aan Matheus Johannes en Maria Godefrida Beatrix Kersten-van Nienhuijs.

De ambassade van Israël heeft de bijzondere onderscheiding uitgereikt, tijdens de ceremonie in het Huis van de Gemeente van 11.00 uur tot 12.00 uur.

Het Verhaal

In mei 1944 wordt een Joods jongetje van 2 jaar in onderduik genomen door het boeren echtpaar Kersten-Van Nienhuijs, wonende in Zelen te Panningen. Het jongetje zat ondergedoken in Bussum en was door de illegaliteit om veiligheidsredenen overgebracht naar een veiliger onderduikplek in Limburg. Zo kwam dit kind met de onderduiknaam Josje terecht bij het voornoemde, kinderloze echtpaar.

De heer en mevrouw Kersten-Van Nienhuijs hebben Josje tot het einde van de oorlog een veilig onderdak geboden. Ook voor de heer Kersten, hij was toen 45 jaar, is het goed afgelopen. Hij heeft zich aan het bevel van de Duitsers om zich aan te melden voor het verrichten van arbeid in Duitsland, de  zogenaamde” Arbeitseinsatz”, weten te onttrekken zonder zelf onder te duiken. In die tijd ging hij namelijk vermomd als een oude man met stok door het leven.

Na de oorlog bleek dat een zeer groot deel van de familie van Josje vermoord was door de nazi’s. Josje was gered, maar bleef als wees achter. In 1948 heeft de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam de redder Matheus Kersten benoemd tot voogd over de geredde Simon Freddy Winkel. De beide redders hebben hem grootgebracht als Jos Winkel.

Op 2 december 2019 zijn Matheus Johannes & Maria Godefrida Beatrix Kersten-van Nienhuijs door Yad Vashem erkend als Rechtvaardige onder de Volkeren.

Yad Vashem Instituut

Yad Vashem in Jeruzalem is het instituut ter nagedachtenis van de 6 miljoen Joodse slachtoffers van de Sjoa (Holocaust) en van de duizenden bloeiende Joodse gemeenschappen, die door de nazi’s zijn verwoest in de periode 1939-1945. Het instituut is tevens een centrum van onderzoek naar zowel de oorzaken als de gevolgen van de Jodenvervolging tijdens de Duitse overheersing van grote delen van Europa voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Yad Vashem Instituut is een Israëlische Rijksinstelling, die in 1953 werd opgericht door de Knesset (het Israëlisch Parlement). Het doel van het Instituut is de herdenking van de 6 miljoen Joden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s en hun handlangers werden omgebracht. En het eren van diegenen die, zelf niet Joods zijn, zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt bij het redden van Joden. Het Yad Vashem Instituut heeft sinds 1953 over de hele wereld meer dan 26.000 mannen en vrouwen, waaronder meer dan 5.700 Nederlanders op deze wijze geëerd. Het Yad Vashem Instituut fungeert tevens als het Nationaal Instituut voor Oorlogsdocumentatie.

Het bericht Yad Vashem onderscheiding voor echtpaar uit Panningen verscheen eerst op Peel en Maas.

ook leuk!

blijf op de hoogte

Bledje.nl is een citymarketing platform voor de gemeente Peel en Maas. Ons hart gaat hier sneller kloppen, hier is het te doen.

Met voor Limburg en Peel en Maas is deze website samengesteld.

Beste deals

Onze winkels

Uitagenda

Onze tip

Loading...