WML continueert innamestop wegens onbekende stoffen in de Maas

WML moet uit voorzorg de innamestop van Maaswater voor de drinkwaterproductie in Heel continueren. Er zijn nieuwe, onbekende stoffen aangetroffen in de Maas. WML zet daarom de winning van diep grondwater opnieuw in als back-up. WML benadrukt dat er in het hele gebied in Midden- en Noord-Limburg voldoende drinkwater van hoge kwaliteit uit de kraan komt, maar dat de hardheid van het water tijdelijk weer zal toenemen.

De toename van de hardheid wordt veroorzaakt door de inzet van het diepe grondwater en kan merkbaar zijn door afzetting van kalk, bijvoorbeeld door een laagje op de thee, aanslag op glaswerk, kranen of douchewanden. Het drinkwater is geschikt voor consumptie en voldoet ruimschoots aan de strenge wettelijke voorschriften.

WML kan op dit moment niet aangeven hoe lang deze innamestop gaat duren, om welke stoffen het gaat en waar deze vandaan komen. De kans is groot dat de aanhoudende droogte, hoge temperaturen en de lage waterstand van de rivier van invloed zijn op de samenstelling van het Maaswater en de aanwezigheid van verhoogde concentraties van onbekende stoffen. Om te bepalen om welke stoffen het gaat, wat de herkomst is en wat de effecten zijn, wordt opnieuw zorgvuldig onderzoek gedaan. WML hanteert hierbij strenge veiligheidseisen en bewaakt de waterkwaliteit continu.

Vaker gestaakt 
Sinds medio mei heeft WML uit voorzorg een aantal keren de Maaswaterinname langdurig gestaakt vanwege concentraties van een onbekende stof die werden aangetroffen in het Maaswater.
Na zorgvuldige analyse in diverse laboratoria is deze stof geïdentificeerd als een natuurlijke stof, Neophytadiene, die door bepaalde algen en planten wordt aangemaakt. De omstandigheden van de afgelopen weken waren ideaal voor de ontwikkeling van algen en daarmee de aanmaak van deze natuurlijke stof: warmte, voedingsstoffen, veel zonlicht en weinig waterafvoer met stilstaand water.

Onderzoek heeft aangetoond dat de bestaande zuivering deze natuurlijke stof afdoende uit het Maaswater verwijdert. Dit komt enerzijds door toepassing van de zuiveringsstappen in het waterproductiebedrijf Heel en anderzijds als gevolg van natuurlijke afbraak, vermenging met grondwater en bodempassage.

Onderzoeksinstituut KWR heeft inmiddels bevestigd dat ze, op basis van alle tot nu toe beschikbare informatie, ervan uit kunnen gaan dat de natuurlijke stof geen risico’s voor de gezondheid oplevert.

© WML

Het bericht WML continueert innamestop wegens onbekende stoffen in de Maas verscheen eerst op Peel en Maas.

ook leuk!

blijf op de hoogte

Bledje.nl is een citymarketing platform voor de gemeente Peel en Maas. Ons hart gaat hier sneller kloppen, hier is het te doen.

Met voor Limburg en Peel en Maas is deze website samengesteld.

Beste deals

Onze winkels

Uitagenda

Onze tip

Loading...