Voorkom vastgevroren afval in de container

Tijdens een vorstperiode kan het afval in de container vastvriezen. Als het afval vastgevroren zit, lukt het vaak niet de container (helemaal) te legen.

Vastvriezen komt voornamelijk voor bij de groene container, omdat groente-, fruit- en tuinafval veel water bevat. De inzamelwagen pakt uw container op, houdt deze op zijn kop en schudt deze stevig op en neer. Als de inhoud niet (helemaal) los komt door vastvriezen, blijft er afval achter in uw container. De inzamelwagen komt hier niet voor terug. Gebruik daarom de tips om de kans op vastvriezen te verminderen.

Tips om vastvriezen te voorkomen 

Zet de container in een berging, schuur of garage of zet de container uit de wind.
Steek het afval voorzichtig los. Door de vorst vriest en droogt het afval verder in.
Zet de klep van de container open. Door de vorst droogt het afval in. Doe de klep wel weer dicht als het gaat dooien.
Maak de container regelmatig schoon met water (niet met chloor). Dit voorkomt dat er veel (nat) afval achterblijft.
Leg een krant of droog GFT-afval op de bodem van de container. Dat neemt vocht op en na het legen blijven er minder resten achter.
Laat nat groente- en fruitafval, theezakjes en koffiefilters uitlekken voordat ze de bak in gaan. Hoe minder water er in het afval zit, hoe kleiner de kans op bevriezing is.
Gebruik nooit zout of antivriesvloeistoffen om vastgevroren GFT-afval te ontdooien. Deze stoffen verstoren het composteren en antivriesmiddelen zijn schadelijk voor het milieu.
Duw afval nooit vast in de container. De kans dat het afval aan de bodem en de wanden blijft vastzitten is bij vorst groter dan normaal.

De vuilnisauto rijdt niet terug voor vastgevroren containers of voor containers die te laat buiten staan.

Het bericht Voorkom vastgevroren afval in de container verscheen eerst op Peel en Maas.

ook leuk!

blijf op de hoogte

Bledje.nl is een citymarketing platform voor de gemeente Peel en Maas. Ons hart gaat hier sneller kloppen, hier is het te doen.

Met voor Limburg en Peel en Maas is deze website samengesteld.

Beste deals

Onze winkels

Uitagenda

Onze tip

Loading...