Verbod op lachgas als drug gaat op 1 januari in

Het bezit en de verkoop van lachgas is vanaf 1 januari verboden. Vanaf dan staat de drug op een lijst met verboden middelen, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Je mag het middel wel gebruiken voor “toevoeging aan voedingsmiddelen”. Het gas wordt veel gebruikt in de slagroomspuit.

Volgens staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) leidt lachgasgebruik tot “enorme gezondheidsrisico’s”. Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz zegt dat het verbod de politie “enorm in de handhaving” gaat helpen. “Met het verbod kan de politie straks direct in actie komen als iemand niet-beroepsmatig lachgas in zijn bezit heeft en ballonnen met gasflessen in de auto heeft liggen. Zo kunnen we hopelijk ongelukken voorkomen.”

De Raad van State had het kabinet in juli aangeraden om het voorstel op een aantal punten aan te passen. Zo werd geadviseerd om het lachgasverbod via een aparte wet te regelen, in plaats van via de route die het kabinet nu heeft gekozen. Verder zou het kabinet eerst beter moeten kijken naar alternatieven voor een verbod, zoals preventie en voorlichting. Aan beide opdrachten geeft het kabinet met dit besluit geen gehoor.

Voorlichting en preventie gebeuren al, en blijven ook onderdeel van de aanpak, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Het kabinet zegt het vooral belangrijk te vinden dat er wetgeving komt omdat de politie dan kan handhaven. Om die reden is ook geen aparte wetgeving gemaakt, omdat dat nog eens jaren vertraging zou opleveren.

Particulieren mogen straks geen grote flessen meer hebben met lachgas erin. De kleine ampullen die gebruikt worden in slagroomspuiten, blijven wel toegestaan. Toch worden ook daarvoor de regels aangescherpt. De verkoop is toegestaan, maar ze vervolgens doorverkopen aan iemand anders niet. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt hier nog extra afspraken over te maken met betrokken partijen, zoals verkopers.

Lachgas wordt ook in de medische wereld gebruikt als verdoving. Dat blijft toegestaan, mits de fabrikanten en groothandelaren daar een ontheffing voor hebben. Hetzelfde geldt voor de technische sector.

Lachgas komt op de zogenoemde lijst II van de Opiumwet te staan.

© Nieuws.nl/ANP.

Het bericht Verbod op lachgas als drug gaat op 1 januari in verscheen eerst op Peel en Maas.

ook leuk!

blijf op de hoogte

Bledje.nl is een citymarketing platform voor de gemeente Peel en Maas. Ons hart gaat hier sneller kloppen, hier is het te doen.

Met voor Limburg en Peel en Maas is deze website samengesteld.

Beste deals

Onze winkels

Uitagenda

Onze tip

Loading...