Acteur Sjoerd Pleijsier neemt de toneelbewerking van het boek Turks Fruit (Jan Wolkers, 1969) in reprise.

De eerste keer dat hij stuk op de planken bracht was in theaterseizoen 1991/1992. Toen maakte hij samen met de Poolse regisseur Zjislav Wardein een bewerking van het boek. De voorstelling was een kleine honderd keer te zien in kleine en middelgrote zalen, waarop pers en publiek buitengewoon enthousiast reageerde.

Bijna 25 jaar later is Turks Fruit voor Sjoerd Pleijsier nog steeds ’t mooiste liefdesverhaal uit de Nederlandse literatuur. “Turks Fruit zit in mijn hoofd en in mijn hart”, aldus Sjoerd. “Ik zie het als een enorme uitdaging en eer om het in reprise te nemen. Het verhaal is tijdloos, de tand des tijds heeft niets van het verhaal afgeknabbeld.”

Schrijver en recensent Cees Buddingh schrijft bij uitkomen van de roman in het Algemeen Dagblad: ‘Men zou Turks Fruit één van de meest humoristische Nederlandse boeken van de laatste jaren kunnen noemen, als het ook niet zo triest en tragisch was’. Daar ligt voor Sjoerd Pleijsier de theatrale kracht van het boek. Een lach en een traan. Turks Fruit is geschreven als een monoloog. De ik-figuur richt zich rechtstreeks tot de lezer. Alsof hij zegt: ‘Ik zal jou eens haarfijn uitleggen wat mij is overkomen’. Alsof iemand in een verder uitgestorven café naast je op een kruk zit en, met een biertje erbij, vertelt over een verloren liefde.

Donderdag 24 maart te zien in DOK6 Theater. Een voorstelling die u dus niet mag missen! Bestel uw kaarten via www.dok6.eu of 077 310 1064.

1516_GV_Sjoerd_Pleijsier_Turks_Fruit_f_Oscar_Seijkens