Schaarste op het elektriciteitsnetwerk

GEMEENTE VENRAY – Zoals u ongetwijfeld heeft gehoord, is er op dit moment sprake van transportschaarste op het elektriciteitsnet. En dat terwijl we druk zijn met verduurzamen. Het stroomnet krijgt de opgewekte energie niet verwerkt en niet getransporteerd. Hoe dat kan en wat die transportschaarste voor jou  betekent lees je in het artikel

Transportschaarste
In Nederland wekken we elektriciteit op, bijvoorbeeld voor het gebruik van apparaten. De opgewekte elektriciteit wordt getransporteerd naar woningen en bedrijven. Er is veel vraag naar elektriciteit, waardoor het elektriciteitsnet erg onder druk komt te staan. Tegelijkertijd verduurzamen we en wordt veel elektriciteit opgewekt. Maar het net kan die ontwikkelingen niet aan, want het is hier nog niet op ingericht. Op sommige plekken in Nederland naderen we daarom de maximale transportcapaciteit. Op de site van Enexis, kunt u de huidige situatie bekijken.

Situatie in Noord-Brabant en Limburg
Op deze kaart kleuren de provincies Noord-Brabant en Limburg oranje. Dat betekent dat aansluitcapaciteiten met een transportvermogen van groter dan 3×80 Ampère niet aangeboden kunnen worden op het elektriciteitsnet. Grootschalige aansluitingen zoals grote winkels, supermarkten en grotere scholen (middelbare scholen, hogescholen en universiteiten) hebben hier last van. Huishoudens, kleine scholen (basisscholen) en klein zakelijke aansluitingen (winkels, kleine bedrijfsgebouwen en kleine kantoren) hebben hier voorlopig geen last van.

Aanvragen van transportcapaciteit
Omdat Noord-Brabant en Limburg oranje kleuren is er dus minimaal transportcapaciteit beschikbaar. Al lopende aanvragen worden (mogelijk met vertraging) uitgevoerd. Dit geldt voor hele nieuwe aansluitingen als uitbreidingen. Nieuwe aanvragen komen op een interesselijst.

Oplossingen in Noord-Brabant en Limburg
Enexis en TenneT werken samen om de problemen op te lossen. Om de huidige knelpunten in Noord-Brabant en Limburg aan te pakken, investeert de landelijke netbeheerder (TenneT) de komende tien jaar circa twee miljard euro in Noord-Brabant en Limburg. Zij versterken de bestaande 380 kV verbinding (elektriciteitssnelweg) tussen Geertruidenberg en Maasbracht om zo meer elektriciteit te transporteren. Ook werken ze aan netversterkingen in de regio Born en Lutterade.

Neem contact op bij vragen
Op de website van de regionale netbeheerder Enexis kunt u terecht voor meer informatie.

Ook is daar de klantenservice van Enexis te vinden om uw specifieke situatie te bespreken indien u investeringsplannen heeft. Zij zijn ook bereikbaar voor technische vragen.

Het bericht Schaarste op het elektriciteitsnetwerk verscheen eerst op Peel en Maas.

ook leuk!

blijf op de hoogte

Bledje.nl is een citymarketing platform voor de gemeente Peel en Maas. Ons hart gaat hier sneller kloppen, hier is het te doen.

Met voor Limburg en Peel en Maas is deze website samengesteld.

Beste deals

Onze winkels

Uitagenda

Onze tip

Loading...