RIVM:Toename coronagevallen is waarschijnlijk begin nieuwe golf

De stijging van het aantal positieve coronatests is waarschijnlijk het begin van een nieuwe coronagolf. Dat verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut weet alleen niet hoever het aantal besmettingen kan oplopen en wanneer de piek wordt bereikt. “We weten ook niet wat het betekent voor de ziekenhuisopnames, dat is heel onzeker. Maar als het aantal besmettingen verder stijgt, zal ook het aantal opnames stijgen”, zegt een woordvoerder.

Het RIVM kreeg in de afgelopen week 15.526 meldingen van positieve tests. Dat is het hoogste weektotaal in zeven weken tijd. Vergeleken met vorige week steeg het aantal coronagevallen met 64 procent, en in vergelijking met de week daarvoor is het aantal positieve tests meer dan verdubbeld. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 2887 positieve tests geregistreerd. Dat is het hoogste dagcijfer in bijna twee maanden.

De stijging komt mogelijk door de opmars van twee nieuwe versies van de omikronvariant van het coronavirus. Volgens het RIVM “winnen die steeds meer terrein in Nederland”. Die subvarianten maken mensen niet zieker dan de eerdere versies van de omikronvariant.

Het RIVM houdt de ontwikkeling van de pandemie in de gaten door het aantal virusdeeltjes in het rioolwater te meten. Die aantallen stijgen sinds twee weken. Het RIVM heeft ook een site waar gebruikers hun klachten en hun zelftests bijhouden. Op die Infectieradar neemt het aantal meldingen ook toe.

De stijging is te zien in alle leeftijdsgroepen. In de regio’s Amsterdam-Amstelland, Utrecht en Hollands Midden worden naar verhouding meer besmettingen vastgesteld.

Mensen hoeven niet per se meer naar een teststraat te gaan om de bevestiging te krijgen dat ze besmet zijn geraakt. Een thuistest is op zich voldoende. Maar wie dat wil, mag wel langs de GGD gaan voor een bevestigingstest, en steeds meer mensen doen dat. De GGD’en hebben afgelopen week ruim 18.000 coronatesten uitgevoerd, het hoogste aantal in twee maanden tijd. Vorige week bleken twee op de drie geteste mensen daadwerkelijk het coronavirus onder de leden te hebben. Dat is het hoogste percentage positieve tests sinds eind maart.

Het aantal ziekenhuisopnames neemt ook toe. In de afgelopen week zijn iets meer dan 200 mensen vanwege hun coronabesmetting in een ziekenhuis opgenomen, het hoogste aantal in vijf weken tijd. Het is bijna 17 procent meer dan de week ervoor. In verpleeghuizen is nog geen snelle toename van het aantal besmettingen te zien.

© RIVM/Nieuws.nl/ANP.

Het bericht RIVM:Toename coronagevallen is waarschijnlijk begin nieuwe golf verscheen eerst op Peel en Maas.

ook leuk!

blijf op de hoogte

Bledje.nl is een citymarketing platform voor de gemeente Peel en Maas. Ons hart gaat hier sneller kloppen, hier is het te doen.

Met voor Limburg en Peel en Maas is deze website samengesteld.

Beste deals

Onze winkels

Uitagenda

Onze tip

Loading...