[Onderzoek Arriva] Stijgende kosten dwingen Nederlander op vervoer te besparen

Het is snijden in de kosten, nu het maandbudget kleiner wordt. Het nieuws staat vol met berichten over inflatie, stijgende energie- en brandstofkosten en het consumentenvertrouwen daalt. Vervoer is de grootste kostenpost, na huis en energie. Gedwongen door stijgende maandelijkse kosten zoeken huishoudens naar een manier om minder uit te geven aan vervoer.

Deze zomer onderzocht bureau MSI-ACI Europe in opdracht van Arriva/glimble hoe Nederlanders aankijken tegen kosten en alternatieven voor vervoer. Of het nu gaat om eigen vervoer of openbaar vervoer. Meer dan de helft  van de 1200 deelnemers aan het onderzoek zegt nog in 2022 maatregelen te willen nemen om anders te gaan reizen.

62% onderschat kosten eigen vervoer
Bij een auto ziet men brandstof vaak als de enige kostenpost. Maar ook verzekering, belasting onderhoud, afschrijving en parkeerkosten zijn een substantieel onderdeel. Ruim 60% van de Nederlanders onderschat de kosten van de auto, zo blijkt. Op maandbasis, maar ook als losse rit. Ruim de helft van de 1200 ondervraagden (54%), is daarom van plan komend halfjaar maatregelen te nemen om de kosten van vervoer te verminderen.

Anders reizen. Maar hoe?
Van de ondervraagden zegt 22% minder te gaan reizen, 15% wil duurdere manieren van vervoer te vervangen door goedkopere alternatieven en gaat vergelijken.
Het tarief van het OV blijkt ondoorzichtig: de vele abonnementsvormen, vervoerders, een aanvullende deelfiets. Of een auto, minder reizen of een ander abonnement dan een beter alternatief is? Het begint met inzicht en veel Nederlanders zullen zich daar komende tijd over buigen. Het blijft zoeken: 17% weet nog niet hoe.

3 op de 10 automobilisten overweegt meer OV
De verstokte autoreiziger: bestaat die nog? Steeds vaker lijken Nederlanders hybride te reizen: de ene keer de auto een andere keer het OV. De kosten zijn een steeds belangrijkere trigger. Maar liefst 30% van de automobilisten overweegt vaker of zelfs helemaal voor het openbaar vervoer te kiezen als dat goedkoper is. Liefst vergelijken ze dan vlak van tevoren wat de voordeligste optie is.

Lees hier meer over het onderzoek van Arriva/glimble.

Het bericht [Onderzoek Arriva] Stijgende kosten dwingen Nederlander op vervoer te besparen verscheen eerst op Peel en Maas.

ook leuk!

blijf op de hoogte

Bledje.nl is een citymarketing platform voor de gemeente Peel en Maas. Ons hart gaat hier sneller kloppen, hier is het te doen.

Met voor Limburg en Peel en Maas is deze website samengesteld.

Beste deals

Onze winkels

Uitagenda

Onze tip

Loading...