Afgelopen vrijdag, 15 mei, won DSV ’33 uit Ermelo de prestigieuze Rinus Michels Award voor beste jeugdopleiding in het amateurvoetbal. VV Helden was tussen de ‘grote’ jongens een van de 6 genomineerden.

De Rinus Michels Awards, genoemd naar voetballer en trainer Rinus Michels, zijn prijzen die jaarlijks op initiatief van het vakblad “De Voetbaltrainer” worden uitgereikt. Dit initiatief wordt door de beide trainersbonden van Nederland, de CBV en de VVON ondersteund. Er zijn 4 categorieën en de bekendste is natuurlijk die van “beste coach van het Nederlandse profvoetbal”. Maar de Awards kennen ook een stimuleringsprijs voor beste jeugdopleiding in het amateurvoetval.

Ieder district van de KNVB heeft in haar regio de clubs beoordeeld op de onderdelen ledenontwikkeling, (jeugd)beleid, accommodatie, communicatie, maatschappelijke positie, plezier en respect, financiën, organisatiestructuur en toepassing van moderne media zoals video-analyse, gebruik van internet etc.). In het district Zuid II is VV Helden na beoordeling op deze criteria als beste uit de bus gekomen. Daarmee was de club uit de gemeente Peel en Maas automatisch genomineerd voor de Rinus Michels Award en behoorde zij tot de top 6 van de meer dan 3.000 amateurverenigingen die Nederland rijk is. Een prestatie van groot formaat van –met alle respect- een kleine club als VV Helden. Ook Kees Jansma keek in het stadion van PEC Zwolle (waar de Award uitreiking plaatsvond tijdens het jaarlijks trainerscongres) wat vreemd op bij het roepen van de naam Helden als één van de genomineerden. Van deze club had hij waarschijnlijk nog niet eerder gehoord. Zij speelde immers geen TOP of Hoofdklasse zoals al de andere genomineerden. En dus nam Shurell Willson, technisch jeugdcoördinator van VV Helden, plaats op het hoofdveld tussen vertegenwoordigers van grote clubs als: AFC Amsterdam, UNA uit Veldhoven, Be Quick uit Zwolle, Quick uit Den Haag en de uiteindelijke winnaar DSV’33 uit Ermelo.

Dat Helden uiteindelijk de Award niet wist te winnen is geen schande. De nominatie en een plek bij de top 6 van Nederland, is al een grote prijs op zich en geeft aan dat VV Helden op de goede weg is. Shurell Wilson: “Als je ziet dat we eigenlijk pas een klein half jaar bezig zijn, met het uitwerking van het nieuwe beleidsplan en nu al worden we daarvoor beloond, dan belooft dat een mooie toekomst”. “Maar we zijn er nog niet, er is nog een lange weg te gaan”. “We zijn gestart met de allerjongsten, de E- en de F-pupillen.” “Nu is het zaak deze ontwikkeling langzaam maar zeker binnen de gehele jeugd verder door te voeren en wie weet komt die Award dan echt een keer naar Helden toe”, aldus een lachende Shurell Wilson.