Sociaal ondernemer Rendiz doet mee aan de verkiezing van de ESF Award 2015. De Award wordt gegeven aan een bijzonder project dat subsidie heeft ontvangen van het Europees Sociaal Fonds (ESF). ESF steunt projecten zoals Rendiz. Het doel daarbij is om mensen uit een uitkeringssituatie te halen en een baan voor ze te vinden. Naast de ESF Award, krijgt de winnaar een inspiratiesessie met Annemarie van Gaal aangeboden, één van de bekendste en succesvolste zakenvrouwen van dit moment. Er zijn dit jaar 16 inzendingen voor de Award. De uitreiking vindt plaats op donderdag 26 november in het Museum voor Communicatie in Den Haag. Rendiz ontwikkelt op diverse locaties in Noord en Midden Limburg projecten waarbij een combinatie wordt gemaakt tussen zorg, maatschappelijke en commerciële activiteiten. Voorbeelden zijn lunchroom de Bekkerie in Boekend, lunchroom beej Mooren in Horst, Kinderboerderij Hagerhof in Venlo, werkplaats de Stijlfactorij en binnenspeeltuin de Fabriek in Maasbree. Op deze manier worden werkplekken gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij kunnen hier werkervaring opdoen en hun talenten ontwikkelen.

Elke locatie kent twee inkomstenstromen: de zorgfinanciering en de “commerciële” omzet. Dit houdt in dat de professionals die op de locatie werken niet alleen goed moeten zijn in hun vak maar ook in het begeleiden en inspireren van de mensen die er de werkervaring opdoen. Om dit allemaal goed op elkaar af te stemmen zijn goede werkprocessen nodig. Door middel van het ESF project zijn deze werkprocessen in kaart gebracht.

Van deelnemer naar locatie-verantwoordelijke.

1109 Sonja WijnandsEen concreet voorbeeld is medewerkster Sonja Wijnands (40). Ze heeft vroeger de opleiding MDGO-AW in Venlo gevolgd en verschillende jaren in de kinderopvang gewerkt. Na haar scheiding is ze gestopt met werken om voor haar kinderen te zorgen en kwam mede daardoor in de bijstand. Via Gemeente Horst aan de Maas vond ze vrijwilligerswerk en in de zomer van 2012 kwam ze bij lunchroom beej Mooren in Horst terecht, ook al vrijwilliger. In het najaar van hetzelfde jaar vond ze uiteindelijk betaald werk op een andere plek. Net daarna belde Gemeente Horst aan de Maas dat Rendiz een nieuwe locatie ging openen: Staatsie 1866. “Dat leek hun wel wat voor mij, dus natuurlijk heb ik die kans met twee handen aangegrepen!” vertelt Sonja. “Ik heb een sollicitatiebrief gestuurd maar helaas werd ik afgewezen omdat ik een alleenstaande moeder ben met twee kinderen. Ik kon waarschijnlijk niet flexibel genoeg zijn. Maar ik had zo’n zin in deze baan dat ik hierop geantwoord heb dat ik opvang voor mijn kinderen zou gaan regelen en deze baan echt wilde.”  Dat doorzettingsvermogen en enthousiasme bleef bij Rendiz niet onopgemerkt, ook al waren er vele reacties op de vacature. Ook de indruk die ze als vrijwilligster bij beej Mooren had achtergelaten was enorm positief.  In oktober 2013 is Sonja uiteindelijk bij Staatsie 1866 gestart en in de afgelopen 2 jaar is ze hogerop geklommen in haar functie. Sinds vorige week is ze locatiemanager van de lunchroom waar ze ooit als vrijwilliger begon, beej Mooren in Horst. Sonja: “Het motto van Rendiz is If you can dream it, you can do it. Dat is op mij zeker van toepassing geweest”

Stemmen

ESF heeft projecten uitgedaagd om in een filmpje te laten zien waaraan ESF een bijdrage levert en waarom EFS voor hen het verschil maakt. Ga dan naar de Facebook-pagina van Rendiz of naar www.rendiz.nl, bekijk het filmpje. Stemmen kan tot 12 november a.s.