Om te komen tot meer evenementen in de winterperiode gaan diverse organisaties in cultuur, natuur en toerisme samenwerken. Het resultaat van de samenwerking moet leiden tot een meer evenwichtige verdeling van vakantiegangers in Limburg en het Duitse Niederrhein.

Ilse Lenders van Leisure Port is een van de projectpartners en vertelt: in het zomerseizoen, tijdens de feestdagen in het voorjaar en in de herfstvakantie is het altijd erg druk in de hotels en op de vakantieparken in deze regio. Deze gasten komen af op de levendigheid, mede dankzij de vele evenementen die dan plaatsvinden. Maar in de Kerstvakantie of in het algemeen, van november t/m februari, is het relatief rustig. Daar ligt een mooie kans voor het oprapen.’

Er is weinig aanbod maar veel vraag naar evenementen van oktober t/m maart. ‘Dat zien wij ook in het zoekgedrag van mensen online, aldus Lenders. Dat wordt bewezen door diverse evenementen in de wintermaanden zijn erg succesvol, kijk maar naar het succes van de Halloweenweken van Toverland. Ondanks de kou in die tijd van het jaar, zorgt het evenement voor grote aantallen bezoekers op het park.

‘Daarom moeten we ervoor zorgen dat we de partijen met de expertise en de creativiteit van kunst, cultuur en natuur verbinden aan de toeristisch recreatieve ondernemers. Samen met het georganiseerde verenigingsleven willen we komen tot een aantal authentieke evenementen in de Euregio. Zit je aan tafel met het Huis van de Kunsten en Kulturraum Niederrhein dan weten zij als geen ander de leuke kunstenaars op te noemen die, kleinschalig, een verschil kunnen maken. Ook het Duits-Nederlands Grenspark Maas-Schwalm-Nette heeft een platform van vele gidsen en experts die op een gedreven manier de natuur kunnen overbrengen. Vanuit hun functies beschikken zij over grote netwerken van soortgelijke organisaties. Dat geldt voor VVV Midden-Limburg en Leisure Port als het gaat om de toeristisch recreatieve ondernemers. Mobiliseren we die netwerken, dan hopen we te komen tot de eerste aanzetten tot reuring in de grensoverschrijdende regio in de maanden november, december, januari en februari.’

De mogelijkheden zijn eindeloos. Lichtjesroutes, spooktochten, verhalen bij het vuur – de cultuurhistorie van de het gebied heeft vele gezamenlijke verhalen die mooi samen te rijgen zijn tot een parelsnoer van kleinschalige evenementen in de ‘donkere’ maanden van het jaar.

Vrijwilligers, kunstenaars, natuurliefhebbers, iedereen met een idee over hoe de prachtige verhalen van de grensstreek Limburg/Niederrhein verpakt kunnen worden in een voorstelling, is welkom op het symposium CuNaTo op donderdag 15 september van 17.00 bij Kasteel De Keverberg in Kessel. Aanmelden kan door een e-mail te sturen aan: info@leisureport.nl.