%27actie%27 foto%27s karakter prints-10Sinds 2012 worden de European Artistic Crafts Days georganiseerd. In negentien Europese landen vindt het evenement plaats. Dit jaar doet Nederland voor de eerste keer mee! De EACD zijn bedoeld om de professionele crafts sector te ondersteunen in heel Europa door het organiseren van speciale evenementen voor het grote publiek. Drie dagen lang staan de creatieve ambachten in de spotlights. Crafts Council Nederland organiseert verschillende activiteiten in het kader van EACD zoals open ateliers, craft tours en masterclasses.

Ambachtelijk drukker Karakter Prints uit Helden is 1 van de 3 Limburgse deelnemers. Karakter Prints ontstond nadat Bart Heesen het geboortekaartje van zijn zoon op traditionele wijze liet drukken. Toen hij de doos met kaartjes opende was hij verkocht; het dikke papier, de geur van de vette inkt en kleine imperfecties spraken hem aan. Heesen besloot om meer te willen weten en tot op de dag van vandaag wordt hij (net zoals dit vroeger in drukkerijen ging) begeleid door een leermeester. Een hobby liep uit de hand en inmiddels heeft Heesen een eigen atelier aan huis. Hij werkt op persen van tussen de 60 en 110 jaar oud en combineert traditionele technieken met hedendaagse wensen. Hierin probeert hij op zoek te gaan naar nieuwe toepassingen en te werken met diverse materialen. Heesen maakt voornamelijk geboorte- trouw- en visitekaartjes, maar werkt ook veel samen met andere creatieve geesten, van designers en illustratoren, tot schrijvers en interieurbouwers. Momenteel werkt hij met Timo Kuilder (RegularBoldItalic.com) en Mich Duijff (Helden) aan een eigen drukletter. Deze letter is gebaseerd op de Kalligrafische stijl van de eerste gedrukte boeken en zal uitgevoerd worden in perenhout (net zoals dit vroeger in Nederland gebeurde).

De EACD vinden plaats op 1, 2 en 3 april. Het atelier van Karakter is dan op de volgende tijden geopend; Vrijdag, van 18.00 – 21.00 uur Zaterdag en zondag, van 11.00 – 16.00 uur. Tijdens deze dagen vinden er mini-workshops voor jong en oud plaats.