‘Eerste bakje Hollandse aardbeien van het seizoen is altijd bijzonder om te geven’

april7 14 020Na de winterperiode kunnen er eindelijk weer Hollandse aardbeien worden geoogst. De eerste aardbei en het eerste bakje Hollandse aardbeien van het seizoen, zijn daarom heel speciaal. Zo speciaal dat veel telers hun eerste bakje aardbeien schenken aan een bijzonder persoon. Teler Erik van Haandel geeft zijn eerste aardbeien aan zakenvrouw van het jaar, Ria Joosten.

“Het eerste bakje Hollandse aardbeien geef ik dit jaar aan Ria Joosten omdat zij deze écht heeft verdiend. Wij vinden dat zij het eerste bakje aardbeien verdient omdat ze zakenvrouw van het jaar 2014 is geworden en tevens de winnares van de Prix Veuve Cliqcuot in Nederland. Zij is een enorme promoter van streekproducten en wij als aardbeientelers waarderen dit enorm. Last but not least uiteraard omdat zij uit Limburg komt”, aldus Erik van Haandel.

15 april: officiële opening aardbeienseizoen
De komende dagen zullen veel meer aardbeientelers hun eerste bakje Hollandse aardbeien overhandigen aan iemand in het bijzonder. “Een aardbei komt niet uit de fabriek, maar is puur natuur. Dat maakt dat aardbeien niet allemaal tegelijk rijp zijn, maar rijpen afhankelijk van het weer, aardbeienras en teeltsysteem”, vertelt Erik van Haandel.
Het aantal overhandigingen zal groeien totdat uiteindelijk 15 april, de derde dinsdag van april, het aardbeienseizoen officieel wordt geopend. Dat is het moment waarop in supermarkten en bij groentekramen weer volop Hollandse aardbeien te krijgen zijn.
In mei en juni hebben de vollegrondtelers hun eerste bakjes aardbeien. Ook zij zullen hun eerste bakje Hollandse aardbeien aan iemand speciaal overhandigen.

Spinningmarathon
Als het aardbeienseizoen wordt geopend, is het feest. En een feest vier je samen. Als gezin, familie of als vrienden. Niet elk gezin of familie in Nederland heeft het geluk dat iedereen gezond is. Sommige gezinnen kampen met een ziek kind dat in het ziekenhuis moet liggen. Deze gezinnen kunnen in deze periode tijdelijk wonen in een van de 17 Ronald McDonald Huizen.
Om deze gezinnen een hart onder de riem te steken, organiseren de Hollandse aardbeientelers samen met de afzetorganisaties Fruitmasters, ZON fruit&vegetables en Veiling Zaltbommel een grote spinningmarathon op 15 april. Iedereen – van telers tot consument – is uitgenodigd om gezamenlijk de opening van het aardbeienseizoen te vieren, door samen gezond te bewegen en samen in actie te komen voor de Ronald McDonald Huizen.
De officiële opening vindt plaats op 15 april, 15.30 uur in Geldermalsen. Fruitmasters stelt een van haar loodsen beschikbaar als spinninglocatie.

Over Hollandse aardbeien
Het Hollandse Aardbeien-initiatief is een activiteit van, voor en door Hollandse aardbeientelers. Het doel is onze passie en liefde voor (het telen van) aardbeien te delen om van iedereen ware Hollandse aardbeienambassadeurs te maken. Dit doen we als telers zelf. Hiervoor hebben we een website www.hollandseaardbeien.nl, twitteraccount @aardbeiweetjes en Facebookpagina Hollandseaardbeien met daarop aardbeieninfo en onze verhalen. Het meest opvallend zijn onze acties, zoals de jaarlijkse opening van het Hollandse aardbeienseizoen op de 3de dinsdag van april (15 april 2014).

Over het Ronald McDonald Kinderfonds
Het Ronald McDonald Kinderfonds zorgt er al ruim 30 jaar voor dat zieke kinderen en hun ouders dichtbij elkaar kunnen zijn. Onder andere door het aanbieden van logeerhuizen (Ronald McDonald Huizen) bij 17 ziekenhuizen. Hier kunnen ouders met hun gezin kortere of langere tijd verblijven. Door sponsoring van bedrijven en particulieren en de inzet van circa 1.600 vrijwilligers is de eigen bijdrage voor dit verblijf gering.