Minste bibliotheekleden in Limburg

Slechts van een kwart van de huishoudens in Nederland is nog minimaal één gezinslid aangesloten bij een bibliotheek. Dit percentage is in Limburg met 20,2% het laagst van heel Nederland. Zo concludeert thuisstudieplatform Laudius op basis van data van het CBS en een inventarisatie onder 141 bibliotheekorganisaties.

Sinds de eeuwwisseling is het aantal bibliotheekleden in Nederland afgenomen met zo’n 20%. In Brunssum ligt het percentage van alle Limburgse gemeenten het laagst, daar is nog slechts één op de tien huishoudens aangesloten. In de gemeenten Mook en Middelaar (28,7%), Weert (28,6%) en Gennep (28,5%) zijn de meeste huishoudens nog lid van een bibliotheek.

Abonnement relatief voordelig in Limburg
Een basisabonnement bij een Limburgse bibliotheek kost gemiddeld € 25,35 per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld abonnement in Nederland kost € 41,67 per jaar. Leden zijn dus relatief voordelig uit.

De hoogte van een lidmaatschap verschilt binnen Limburg sterk per regio. Leden van Centre Cèramique en de Bibliotheek Heuvelland zijn het goedkoopst uit, want hier is een basisabonnement gratis. De Bibliotheek BiblioNu rekent met € 46 het hoogste tarief voor hun leden.

Benieuwd naar hoe uw gemeente zich weerhoudt? Meer informatie is te vinden op: https://www.laudius.nl/onderzoek-bibliotheken-in-nederland-2022

 

Het bericht Minste bibliotheekleden in Limburg verscheen eerst op Peel en Maas.

ook leuk!

blijf op de hoogte

Bledje.nl is een citymarketing platform voor de gemeente Peel en Maas. Ons hart gaat hier sneller kloppen, hier is het te doen.

Met voor Limburg en Peel en Maas is deze website samengesteld.

Beste deals

Onze winkels

Uitagenda

Onze tip

Loading...