Limburg bourgondisch en duurzaam tijdens Kerst

In Limburg nam het aandeel bedrijven dat koos voor duurzame kerstpakketten een vlucht in 2021. Het percentage steeg met maar liefst 165% en daarmee lijkt een trend te zijn gezet. Geen enkele andere provincie groeide zo hard als het gaat om duurzame kerstpakketten.  

Kerst draait om consumeren
Steeds meer bedrijven zien dat kerst een feest is geworden van overdadig consumeren. We geven graag veel cadeaus weg aan onze naasten en eten ons tonnetje rond tijdens de vele kerstdiners. Tel daarbij op dat het kerstpakket een verworven recht is geworden van de hardwerkende Nederlander en het consumptie feest is compleet.

Helaas zien we na de feestdagen, naast de extra kilo’s aan ons eigen lijf, ook een grote berg goedbedoeld afval. Niet heel gezond en al helemaal niet duurzaam dus.

Gelukkig voor onze planeet en onze eigen vitaliteit zijn er nu aanbieders van kerstpakketten die op een zo duurzaam mogelijke manier geproduceerd zijn ter bevordering van onze gezondheid. Zo hanteert leverancier Fitbox een lijst aan normen voor de kerstpakketten die ze duurzaam noemen.

Wat is een duurzaam kerstpakket
Om een kerstpakket duurzaam te noemen, moet de gehele keten (van productie tot aan de gebruiker) voldoen aan duurzaamheidsnormen. Producenten moeten waar mogelijk een Fair Trade of biologisch label dragen en voldoen aan een ethische code of conduct. Non food producten moeten voor langdurig gebruik geproduceerd zijn en onze gezondheid stimuleren. De verpakking moet exact om het pakket passen en uitsluitend uit FSC karton bestaan. Kunststof opvulmateriaal is uit den boze.

Fitbox zelf gebruikt duurzaam opgewekte energie voor al haar bedrijfsactiviteiten en maakt uitsluitend gebruik van fietskoeriers of duurzame transportbedrijven. Ten slotte wordt een deel van de opbrengst afgedragen aan duurzame goede doelen en gaat de overtollige voorraad naar de voedselbank.

Limburg koerst op de duurzame weg
Met de normen als meetlat, is per provincie het percentage bedrijven berekend dat in 2020 en 2021 duurzame kerstpakketten heeft besteld. Dat bourgondisch en duurzaam hand in hand kunnen gaan, bewijst het bedrijfsleven in Limburg. Sinds 2020 schoot het aandeel bedrijven dat duurzame kerstpakketten bestelde omhoog. In Friesland viel ook een stijging te noteren, maar lang niet zo groot. In Overijssel kromp het aandeel bedrijven dat een duurzaam kerstpakket aan haar personeel schonk met 27%. Voor onze aarde en onze kerstkilo’s is het te hopen dat deze duurzame trend in Limburg nog wel even doorzet.

Het bericht Limburg bourgondisch en duurzaam tijdens Kerst verscheen eerst op Peel en Maas.

ook leuk!

blijf op de hoogte

Bledje.nl is een citymarketing platform voor de gemeente Peel en Maas. Ons hart gaat hier sneller kloppen, hier is het te doen.

Met voor Limburg en Peel en Maas is deze website samengesteld.

Beste deals

Onze winkels

Uitagenda

Onze tip

Loading...