[Informatief] Herken gezondheidsklachten door hitte

Warm zomerweer kan heerlijk zijn. Maar als de temperatuur lang boven de 25°C blijft, is het voor veel mensen te warm. Je kunt dan gezondheidsklachten krijgen door de hitte. Die zijn soms alleen maar vervelend, zoals bij oververhitting. Maar de klachten kunnen ook heel ernstig zijn, zoals bij een hitteberoerte. Hieronder zie je hoe je klachten door hitte herkent en wat je moet doen als je klachten hebt.

Oververhitting

Hoe herken je het?

vermoeidheid
concentratieverlies overdag
hoofdpijn
duizeligheid
spierpijn
opgezwollen enkels (oedeem)
jeukende blaasjes

Wat doe je?

Drink voldoende water, thee of koffie, ook als je geen dorst hebt. Doe rustig aan. Een voetenbad kan helpen tegen oververhitting en opgezwollen enkels. Neem contact op met de huisarts als de klachten erger worden.

Hitte-uitputting

Hoe herken je het?

flauwvallen
kramp
snelle hartslag
hevig zweten
een bleke huid

Wat doe je? 

Stop met wat je aan het doen bent en zoek een koele plek. Drink voldoende water of sportdrank in kleine slokjes. Koel je lichaam: neem een koude douche of met natte doeken. Als de klachten niet minder worden, waarschuw dan een arts.

Hitteberoerte

Hoe herken je het?

verhoogde lichaamstemperatuur van meer dan 39 graden
hoge hartslag
misselijkheid
rode huid
meestal geen zweet
stuiptrekkingen
bewustzijnsverlies

Wat doe je?

Een hitteberoerte is levensbedreigend! Bel 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdiensten.

Welke mensen krijgen snel klachten?

Elk jaar worden er mensen ziek en overlijden er mensen aan de hitte. Dat zijn vooral mensen die kwetsbaar zijn. Houd kwetsbare mensen daarom extra in de gaten tijdens een hittegolf. Kwetsbare mensen zijn:

ouderen
zieken
mensen die bepaalde medicijnen gebruiken. Meer hierover lees je op de pagina Wat kun je zelf doen?
mensen met overgewicht
jonge kinderen
mensen die alleen wonen
bezoekers van een festival of ander evenement. Zij zijn gevoelig voor hitte door vermoeidheid en inspanning en soms doordat ze alcohol of drugs hebben gebruikt
mensen die buiten actief zijn, bijvoorbeeld voor werk, sport of buiten spelen

Heb je last van de hitte? Volg zo goed mogelijk onze hittetips op. En vraag als dat nodig is hulp aan familie, vrienden, buren of je huisarts. Zo voorkom je dat je klachten krijgt, of dat ze erger worden.

Weren, kleren, smeren

Huidkanker is de meeste voorkomende vorm van kanker in Nederland. De kans op huidkanker verkleinen is simpel: bescherm jezelf en je kinderen goed tegen de zon. Dat doe je door:

de zon te weren: blijf zoveel mogelijk uit de zon, vooral tussen twaalf en drie uur. Zoek de schaduw op of blijf binnen.
het dragen van de juiste kleren: draag beschermende, lichte kleding, een zonnebril en een zonnehoed.
veel te smeren: smeer je huid goed in met zonnebrandcrème met een hoge factor, minimaal factor 30. Als je te dun smeert gaat de bescherming flink omlaag. Smeer dus dik en gebruik minstens 7 theelepels per smeersessie. Herhaal dat iedere 2 uur en direct na het zwemmen.

Let op: aan of op het water verbrand je extra snel doordat de zon weerkaatst. Daar is niet tegenop te smeren. Ga je varen of breng je een dag door op het strand? Zorg dan dus zeker voor een parasol en bedekkende kleding, een zonnebril en een hoed.

Meer informatie en tips voor het beschermen van kinderen tegen de zon vind je onze pagina over UV-straling.

Jeuk door de warmte of door de zon

Sommige mensen krijgen bij warm weer snel last van hitte-uitslag of van zonneallergie. Dit zijn twee verschillende vormen van zomerjeuk. Wil je meer weten? Kijk dan op de pagina Zomerjeuk.

Is het te warm om te sporten?

Soms is het te warm om te sporten. Vanaf 30 graden is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Boven die temperatuur heb je kans dat je klachten krijgt als je veel gaat bewegen. Vooral als er veel vocht in de lucht zit. Dat wordt een hoge luchtvochtigheid genoemd. Je kunt dan niet goed zweten en je lichaam kan daardoor de warmte niet kwijt. Als je bij zulk weer gaat werken of sporten, bestaat er een serieus gevaar voor oververhitting. In de onderstaande tabel kun je opzoeken hoe groot het risico is.

Zoek in de eerste kolom de buitentemperatuur op en in de bovenste rij de luchtvochtigheid. De gevonden kleur geeft aan welk risico je loopt om oververhit te raken. Voor een actueel advies kun je ook kijken op Hittewijzer.nl.

Als je gaat sporten, let er dan op dat je je goed insmeert met zonnebrandcrème. Alles over zonkracht en het voorkomen van schade door Uv-straling lees je hier.

Organiseer je een sportdag of evenement op een warme dag?

Schat het risico in met behulp van de tabel hierboven. Het risico is een kleur lager als:

er veel wind is op de plek van de activiteit
de activiteit vooral in de schaduw is

Het risico is een kleur hoger als:

er ouderen, kleine kinderen of ongetrainde mensen meedoen
de deelnemers een zware inspanning moeten leveren
er heel veel mensen meedoen, bijvoorbeeld bij een evenement

Twijfel je of het wel veilig is? Neem dan contact op met je GGD. De GGD denkt met je mee over de maatregelen die je kunt nemen om de risico’s voor de deelnemers te beperken.

Hitte tijdens de ramadan

Als het erg warm is tijdens de ramadan, dan kan dat een risico zijn. Je kunt dan eerder uitdrogen. Dat geldt extra voor ouderen, zieken en kinderen. Daarom is het belangrijk om vlak vóór en ná zonsondergang voldoende te drinken.
Als je zorgen maakt over je gezondheid tijdens de vastenperiode, overleg dan altijd met je huisarts.

Zomersmog

Tijdens warme periodes hebben we in Nederland vaak last van zomersmog. Heb je gevoelige luchtwegen? Dan is het zaak om extra op te letten en je niet te veel in te spannen op momenten met veel smog. Op luchtmeetnet.nl kun je zien wat de actuele luchtkwaliteit is op de plek waar je bent. Ook kun je de verwachting voor de komende 24 uur zien. De website geeft ook aan of je je plannen en eventueel je medicijnen voor luchtwegklachten moet aanpassen. Was je bijvoorbeeld van plan om ’s avonds te gaan hardlopen maar zie je dat de luchtkwaliteit in de loop van de dag verslechtert? Ga dan als het lukt wat eerder op de dag je rondje rennen. Meer over zomersmog lees je op de pagina over luchtvervuiling.

© Dit artikel is van GGD Nederland/ GGD Leefomgeving. 

Het bericht [Informatief] Herken gezondheidsklachten door hitte verscheen eerst op Peel en Maas.

ook leuk!

blijf op de hoogte

Bledje.nl is een citymarketing platform voor de gemeente Peel en Maas. Ons hart gaat hier sneller kloppen, hier is het te doen.

Met voor Limburg en Peel en Maas is deze website samengesteld.

Beste deals

Onze winkels

Uitagenda

Onze tip

Loading...