Het broedseizoen is begonnen, honden aan de lijn

Na een zachte winter zijn de eerste lentebodes al volop te zien: de paddentrek is begonnen, de lentebloemen zijn volop in bloei en vogels maken zich op voor het broedseizoen. De toegenomen voorjaarsdrukte en publieke interesse in de natuur kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen. De gezamenlijke natuurorganisaties waaronder Het Limburgs Landschap vragen bezoekers daarom om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden.

De laatste jaren hebben veel mensen de natuur herontdekt. Iedereen is hier natuurlijk van harte welkom, maar bedenk dat we als mensen te gast zijn in ‘het thuis’ van planten en dieren. Vooral in het voorjaar is de kraamkamer van Moeder Natuur kwetsbaar. Helaas zien we nog te vaak honden loslopen in natuurgebieden waar dat niet mag. Dat zorgt voor verstoring van bijvoorbeeld vogels die op de grond broeden of van reekalfjes die dan nog erg kwetsbaar zijn. Daarom is het juist nu, in het broedseizoen, extra belangrijk om honden aan de lijn te houden en op de paden te blijven.

Op kraamvisite
Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde. In veel gebieden van Het Limburgs Landschap hangen daarom sinds deze week borden met de tekst ‘Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’. De terreinbeheerorganisatie wil hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn en vraagt bezoekers dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan: blijf op de paden, honden aan de lijn, laat geen afval achter.

Natuur is open
De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wilde dieren zich kunnen terugtrekken en tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten. Geniet van de natuur, maar betreed het thuis van de dieren en planten met respect. Het broedseizoen duurt formeel van 15 maart tot 15 juli.

Het bericht Het broedseizoen is begonnen, honden aan de lijn verscheen eerst op Peel en Maas.

ook leuk!

blijf op de hoogte

Bledje.nl is een citymarketing platform voor de gemeente Peel en Maas. Ons hart gaat hier sneller kloppen, hier is het te doen.

Met voor Limburg en Peel en Maas is deze website samengesteld.

Beste deals

Onze winkels

Uitagenda

Onze tip

Loading...