Donkere Dagen Offensief gestart

Den Haag – Woninginbraken, straatroven, overvallen… Zodra het buiten langer donker is, proberen criminelen vaker hun slag te slaan. Om hen te pakken en te voorkomen dat burgers slachtoffer worden, is het Donkere Dagen Offensief (DDO) weer begonnen.

‘Woninginbraken nemen gelukkig af. In 2012 registreerden we er 92.000 en vorig jaar waren het er rond de 40.000. Dat is een mooie ontwikkeling. Maar let wel: elk kwartier wordt ergens in Nederland ingebroken´, vertelt Sybren van der Velden, projectleider Woninginbraak en Heling. ´Van september tot en met maart is het buiten langer donker. Dat vinden criminelen fijn. Dan zijn ze minder zichtbaar en kunnen ze gemakkelijker hun gang gaan. We zien juist dan vaak een stijging van deze ‘high impact crimes’. Het is verschrikkelijk dat in je eigen huis – de plek waar je je veilig moet voelen – ineens zo´n overvaller of inbreker komt. Een overval, inbraak of beroving is voor veel slachtoffers een traumatische gebeurtenis. Daarom is en blijft het DDO belangrijk. Op nul slachtoffers zullen we nooit uitkomen, maar alleen al die tienduizenden inbraken kunnen verder omlaag..’

Alert
De herfst- en wintermaanden vragen om extra alertheid, zowel bij de politie als bij burgers. Sybren: ´Mensen kunnen zelf actie ondernemen om de kans om slachtoffer te worden te verkleinen. Denk aan het aanbrengen van goed hang- en sluitwerk, maar ook aan buitenverlichting. Of binnen wat lampjes aan laten op het moment dat je van huis bent.´ De politie zal de komende tijd extra aandacht vragen voor preventie. ´Voorlichting is belangrijk. Mensen moeten ook weten dat ze ons bij verdachte situaties kunnen bellen. We komen liever tien keer te vaak dan een keer te laat.’ Verdachte situatie ? Bel 112 !

‘Hot spots and times’
Het is niet alleen preventie wat de klok slaat. Er zullen ook meer politieacties op straat zijn. Sybren: ´De politie kan achter inbrekers aangaan die nog een straf open hebben staan. Of agenten houden via het politiesysteem de plekken en tijdstippen bij waar de afgelopen jaren criminelen hun slag sloegen. En ze surveilleren wat vaker op die ‘hot spots’ tijdens die ‘hot times’. Ook houden ze extra verkeerscontroles en spreken ze hangjeugd vaker aan. Het schrikt criminelen af als er vaker politie in de wijk is.´

Europees
In 2019 werd voor het eerst de European Focus Day gehouden (waar het Donkere Dagen Offensief van is afgeleid). Zoals de naam al aangeeft, lag in meerdere landen op dezelfde dag de nadruk op het bestrijden en voorkomen van high impact crimes, zoals woninginbraken en heling. ‘Toen deden 12 EU-landen mee en dit jaar – op woensdag 21 oktober – zijn dat er 23. Een mooie ontwikkeling´, aldus Sybren.

Het bericht Donkere Dagen Offensief gestart verscheen eerst op Peel en Maas.

ook leuk!

blijf op de hoogte

Bledje.nl is een citymarketing platform voor de gemeente Peel en Maas. Ons hart gaat hier sneller kloppen, hier is het te doen.

Met voor Limburg en Peel en Maas is deze website samengesteld.

Beste deals

Onze winkels

Uitagenda

Onze tip

Loading...