Dementie treft 1 op de 9 Limburgse senioren in 2050

Momenteel heeft 1 op de 14 senioren in Limburg dementie. Een flink aantal dat in de toekomst alleen maar zal toenemen. Het aantal 65-plussers met de hersenziekte in Limburg zal in 2050 namelijk oplopen tot ruim 1 op de 9. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Zuster Jansen op basis van data van Alzheimer Nederland, Kenniscentrum Vektis en het CBS.

Over iets minder dan 30 jaar zal naar verwachting 1 op de 9 senioren in Limburg kampen met dementie. Dit aantal is in verhouding meer dan het landelijk gemiddelde van 1 op de 10 senioren. Het gaat dan om ruim 34.000 senioren die naarmate de dementie verder vordert, erg intensieve zorg nodig zullen hebben. Een groot verschil vergeleken met het huidige aantal senioren met dementie in de provincie: 20.000. De provincie staat daarom voor een enorme uitdaging.

Schatting in 2050 ongunstig in deze 7 Limburgse gemeenten
In het onderzoek wordt het aantal senioren met dementie ook geschat per gemeente. Lokaal zijn er grote verschillen. Voor de gemeenten Beekdaelen, Echt-Susteren, Heerlen, Kerkrade, Leudal, Sittard-Geleen en Venlo worden de minst positieve voorspellingen gedaan. Mede door vergrijzing is hier naar verwachting 1 op de 8 senioren dementerend in 2050.

Aan de andere kant zijn er 7 gemeenten die goed uit de voorspelling komen, waarbij 1 op de 12 inwoners van 65 jaar en ouder kampt met dementie in 2050:

Beek
Beesel
Eijsden-Margraten
Mook en Middelaar
Nederweert
Roerdalen
Vaals

Voorspellingen voor elders in het land
Andere gemeenten in Nederland die in 2050 een negatieve voorspelling hebben zijn Laren (Noord-Holland), waar ruim 1 op de 5 senioren zal lijden aan dementie. Ook Bloemendaal (Noord-Holland), Bergen (Noord-Holland), Utrechtse Heuvelrug (Utrecht) en Renkum (Gelderland) komen slecht uit de voorspellingen. In deze vier gemeenten zal tegen die tijd naar verwachting 1 op de 7 senioren dementie hebben.

Het volledige onderzoek en alle cijfers per gemeente zijn te vinden via: https://www.zusterjansen.nl/blog/onderzoek-dementie/

Het bericht Dementie treft 1 op de 9 Limburgse senioren in 2050 verscheen eerst op Peel en Maas.

ook leuk!

blijf op de hoogte

Bledje.nl is een citymarketing platform voor de gemeente Peel en Maas. Ons hart gaat hier sneller kloppen, hier is het te doen.

Met voor Limburg en Peel en Maas is deze website samengesteld.

Beste deals

Onze winkels

Uitagenda

Onze tip

Loading...