Afgelopen week hebben we kunnen genieten van een prachtige en historische overwinning van Nederland tegen Spanje. Deze overwinning kwam volgens van Gaal niet alleen tot stand door zijn meesterlijke 5-3-2 opstelling, maar vooral door zijn totale mens principe.

Volgens van Gaal hadden de spelers van oranje niet zo kunnen presteren als de totale mens van de spelers niet in zo evenwicht was geweest. De spelers van oranje moeten volgens van Gaal mentaal en fysiek topfit zijn om een dergelijke prestatie te kunnen leveren. De passes van Blind op van Persie en Robben werden volgens Louis niet alleen met de linkervoet gegeven, maar ook door het feit dat hij voor de wedstrijd nog even zijn vriendin van dichtbij had mogen ruiken, proeven en bezichtigen.

Ligt het nou aan mij of is het totale mens principe nogal logisch? Is niet ieder mens beter in zijn werk als hij zich zowel mentaal als fysiek 100% fit voelt?

Het ijs van Jo Vaes  zal toch ook wel net iets lekkerder zijn als zijn totale mens helemaal zen is? Stel je voor dat Jo ’s morgens vroeg zijn ijs bereidt nadat hij de avond ervoor geen noot heeft geraakt bij een optreden met Sjloetingstied. Dan kun je die dag beter het smurfenijs laten staan lijkt me….

Wanneer je bij Dotje een glas (of meestal beker) bier krijgt met een goede schuimlaag weet je dat het wel goed zit met de totale mens van de barman/vrouw. Maar je weet ook al heel snel dat een van de dames van de Dotjecrew misschien wel problemen heeft met de/een vriend, of maandelijkse onderbuikproblemen als je een lauw Engels biertje voor je neus krijgt zonder glimlach….

Het bestuur van SV Egchel had vorige week echt geluk dat ze een topfitte Burgemeester Delissen te spreken kregen toen ze een gesprek hadden over de eindtijd van het minivoetbaltoernooi. Een uur later had Wilma misschien een koffievlek op haar blouse gehad. Wég totale mens…. Had SV Egchel zomaar 3000 liter bier gescheeld.

Ik wil niet weten hoeveel kinderen uit Peel en Maas verkeerd om waren geboren als mevrouw van Hal niet al die jaren een totaal mens was geweest bij al die bevallingen. Waarschijnlijk had Jan Reijnen heel wat extra snoeischaren, bouwzeil en bussen pur verkocht als Rikie niet zo in evenwicht was geweest met zichzelf.

Toch denk ik dat het totale mens principe niet helemaal klopt. Jo Vaes zal echt wel af en toe een noot missen, maar zijn smurfenijs zal er niet anders door smaken. Het bier uit de tap bij Dotje zal echt niet anders smaken wanneer een van de bardames hier of daar een probleempje of pijntje heeft, al zal de glimlach misschien wat verder te zoeken zijn. Burgemeester Delissen zal echt wel een reserveblouse in het gemeentehuis hebben hangen en Rikie van Hal zal ook echt wel eens iemand van ons met tegenzin op de wereld hebben gezet… Daarom ben ik van mening dat die passes van Daley Blind ook echt wel aangekomen waren als hij de avond ervoor vroegtijdig was klaargekomen in een washandje.

Geluk zit immers in jezelf en het begint bij het accepteren van wie en wat er met je gebeurd. Misschien had Daley zelfs wel helemaal geen washandje….

Maar Louis, toch hoop ik dat jij niet zal accepteren dat we straks in de 2e ronde uitgeschakeld worden door Mexico of zo. Ik vertrouw op jouw totale mens……