10 tips om jouw kat bij de kerstboom weg te houden

Wie thuis een kat heeft kent dit probleem waarschijnlijk. Zodra de kerstboom staat worden veel katten he-le-maal gek! Ze klimmen erin, trekken de lampjes eruit en gaan aan de haal met de ballen. Soms gaat zelfs de hele boom om. En dan is het daaag dure kerstballen! Hoog tijd dus, voor de nodige tips om jouw kat ver bij je kerstboom vandaan te houden!

10 tips; Hoe houd je jouw kat uit de kerstboom

Het zien bewegen van de boom en alles zien wat erin gaat – inclusief het glinsteren van de decoraties – wakkert juist de interesse van je kat aan. Haal je huisdier pas weer binnen in de kamer als de boom helemaal staat en besteed er dan niet teveel aandacht aan.
Begin met een kleinere boom. Deze nodigt je kat minder uit om in te klimmen. Overweeg ook om een nep boom te nemen. LET OP; De naalden van een echte boom zijn namelijk giftig als je kat erop kauwt.
Zorg dat je de boom goed verankerd. Een zwaar stuk hout kan hier bij helpen. Mocht je kat er dan inklimmen, dan valt het minder snel om.
Laat je kerstboom eerst een dag of twee kaal staan. Hierdoor wennen je katten er een beetje aan, zonder dat je steeds de ballen en versieringen opraapt.
Zodra je gaat versieren, laat dan de onderste takken leeg. Op de takken daarna kun je het beste niet breekbare ballen hangen. Neem bijvoorbeeld vilt of plastic. Mocht je kat ze er dan uit slaan, dan kunnen ze zich in ieder geval niet bezeren aan scherpe randjes. Ook scheelt dat in vegen en steeds nieuwe kerstballen kopen.
Om te voorkomen dat je kat in de boom gaat, kun je de boom met citrus besprenkelen. Ook kun je wat sinaasappelschillen (en kruidnagel) op de onderste takken leggen. Katten houden niet van die geur.
Niet alle katten zullen hiervan schrikken, maar de meeste katten houden niet van het geluid van zilverfolie – tenzij het een propje is. Je kunt dus proberen om wat vellen folie neer te leggen rondom je boom. Waarschijnlijk willen ze daar niet op lopen.
Er is speciale ‘Keep off spray’ te koop bij o.a bol.com of de betere dierenwinkels.
Blijf je kat in de gaten houden. Zeg ‘nee’ als hij toch met de versieringen gaat spelen of in de boom wil klimmen. Haal hem er consequent uit en zet hem bijvoorbeeld op de krabpaal.
Als niets helpt… Dan zit er nog maar 1 ouderwetse truc op: ga bij de boom staan en spray je kat nat met water uit de plantenspuit. Dit vinden ze uiteraard niet prettig. Dus totdat het dier snapt dat-ie niet in de boom mag klimmen en klauteren, is dit nog altijd een effectieve strategie.

Het bericht 10 tips om jouw kat bij de kerstboom weg te houden verscheen eerst op Peel en Maas.

ook leuk!

blijf op de hoogte

Bledje.nl is een citymarketing platform voor de gemeente Peel en Maas. Ons hart gaat hier sneller kloppen, hier is het te doen.

Met voor Limburg en Peel en Maas is deze website samengesteld.

Beste deals

Onze winkels

Uitagenda

Onze tip

Loading...