1 op 5 kinderen gaat niet op controle; Tandartsenorganisatie geen voorstander terugkeer schooltandarts

Eén op de vijf kinderen gaat nooit naar de tandarts, ook al is mondzorg tot 18 jaar gratis. Minister Carola Schouten van Armoedebeleid wil daarom dat de schooltandarts weer terugkeert, om zo kinderen uit arme gezinnen weer toegang tot deze vorm van zorg te geven.

De beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen KNMT is “in principe geen voorstander” van de inzet van schooltandartsen. Dat zegt KNMT in een reactie op de plannen van minister Carola Schouten (Armoedebeleid) om weer tandartsen naar de scholen te sturen, omdat lang niet alle kinderen nu regelmatig mondzorg krijgen, hoewel die voor minderjarigen in het basispakket zit. Eerder werd een motie in de Tweede Kamer aangenomen om te kijken naar de mogelijkheden voor de terugkeer van de schooltandarts.

De organisatie “verwelkomt” echter wel degelijk de aandacht die minister Schouten schenkt aan mondzorg voor mensen die met name om financiële redenen geen tandarts bezoeken. Bij het bereiken van kinderen die nu geen eigen tandarts hebben kunnen scholen wel een belangrijke rol spelen, zegt de KNMT. Ook de consultatiebureaus zouden volgens deze organisatie ouders moeten wijzen op de tandarts.

De KNMT ziet ook heil in publiekscampagnes en vindt verder dat alle zorgverzekeraars ouders beter moeten attenderen op het feit dat een bezoek aan de tandarts voor 18-minners gewoon in het basispakket zit.

De tandartsbranche wijst er verder op dat er eigenlijk onvoldoende tandartsen en andere mondzorgverleners zijn. Daarom zou het aantal opleidingsplekken met honderd per jaar moeten worden uitgebreid en er misschien ook een nieuwe opleiding in Rotterdam moeten worden begonnen.

De beroepsorganisatie wijst er verder op dat er al allerlei plannen worden gesmeed om mondzorg bereikbaar te maken voor iedereen. Ze noemt de Mondzorgalliantie bestaande uit de KNMT, NVM-mondhygiënisten en organisatie van tandprothetici ONT, ministeries, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Zorgverzekeraars Nederland, die met ideeën voor lokaal maatwerk wil komen. Verder wordt gewezen op een aankomend actieplan onder de titel Op weg naar een mondgezonde generatie, waaraan meerdere betrokken partijen nu werken.

© ANP/Nieuws.nl

 

Het bericht 1 op 5 kinderen gaat niet op controle; Tandartsenorganisatie geen voorstander terugkeer schooltandarts verscheen eerst op Peel en Maas.

ook leuk!

blijf op de hoogte

Bledje.nl is een citymarketing platform voor de gemeente Peel en Maas. Ons hart gaat hier sneller kloppen, hier is het te doen.

Met voor Limburg en Peel en Maas is deze website samengesteld.

Beste deals

Onze winkels

Uitagenda

Onze tip

Loading...