Logo Peel en maas Mondiaal bewust (2)Hoe voeden we de wereld tegen 2050? Moet de Europese landbouw Afrika voeden? Heeft de kleine boer in Afrika nog bestaansrecht? Taakgroep Peel & Maas Mondiaal Bewust organiseert een lezing door Marc van der Sterren op woensdag 25 november 20.00 u, inloop vanaf 19.30 in het gemeenschapshuis de Ankerplaats Vlasstraat 1 5985 PN  in Grashoek.

 

Agrarisch journalist Marc van der Sterren is initiatiefnemer van www.FarmingAfrica.net, een weblog over landbouw in Afrika en voorzitter van de stichting Kuku Somo. Deze stichting beoogt de zelfredzaamheid te vergroten van kleinschalige boeren in Kenia, waar Van der Sterren bijna een jaar heeft gewerkt en gewoond. Met zijn lezing zal hij benadrukken dat kennis de grootste tekortkoming is voor de Afrikaanse voedselproductie.

De voedselproductie in Afrika moet omhoog. De wereldbevolking groeit naar 9 miljard mensen in 2050. In Afrika is de bevolking tegen die tijd verdubbeld.

Afrika wordt nog te vaak beschouwd als verloren continent. Toch neemt niet alleen de bevolking, maar ook de welvaart toe. In verstedelijkte gebieden zoals de Keniaanse hoofdstad Nairobi schieten supermarkten als paddenstoelen uit de grond.

KleineBoer3Ook hier stijgt dus de vraag naar kwalitatief goed voedsel. Kan Afrika de groeiende stedelijke bevolking zelf voeden? Zijn de kleinschalige boeren daartegen opgewassen? Of liggen er marktkansen voor grootschalige Europese bedrijven?

Voor landbouwbedrijven en hun toeleveranciers is in Europa geen ruimte meer voor autonome groei. Dit vinden ze in opkomende landen, waaronder veel Afrikaanse. Europese bedrijven brengen Afrika kennis, technologie, grootschaligheid en productieverhoging.  Maar komt dit ook ten goede van de economie en de welvaart van het Afrikaanse platteland?

Kom luisteren naar de lezing op woensdag 25 november om 20.00  uur in het gemeenschapshuis de Ankerplaats  in Grashoek.( Gemeente Peel en Maas) Na de lezing is er volop ruimte voor vragen en discussie.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten